Sebut sahaja makanan bergoreng,
sudah terbayang keenakan dan kelazatannya. Ayam goreng, ikan goreng, pisang
goreng, kentang goreng, nugget merupakan antara contoh
makanan bergoreng yang sering diambil oleh masyarakat kita pada hari ini. Ia
digemari ramai tanpa mengira usia dan latarbelakang. Kadangkala, makanan
bergoreng tersebut menjadi satu sajian yang mesti diambil pada setiap hari.
Sesetengah orang amat menggemari makanan bergoreng sehinggakan tanpanya tiada
selera untuk makan atau mungkin akan menimbulkan tekanan jika tidak
mengambilnya.
Ayuh kita meneliti, mengapakah
kelazatan sesuatu makanan bergoreng itu tidak boleh disangkal? Ia dikatakan
lazat kerana terendam dalam minyak yang penuh dan ditambah rasa dengan
pelbagai perencah garam dan gula. Minyak mengandungi kandungan lemak yang tinggi
dan ini membawa kepuasan kepada setiap orang yang mengambilnya. Sebab itu,
kelazatannya menyebabkan kita terus ghairah dalam pengambilannya kerana ia
juga membangkitkan selera. Namun, perlu kita sedari di sebalik keenakkannya
tersembunyi mudarat yang bakal membawa padah kepada kesihatan.
Mengapa sebenarnya makanan
bergoreng atau kebanyakannya dikategorikan sebagai makanan segera atau
terproses tidak digalakkan untuk diambil? Secara umumnya, terdapat sejumlah
protein, zat besi, kalsium dan beberapa vitamin dalam makanan bergoreng
seperti kentang goreng, ayam goreng dan sebagainya. Namun, kebanyakan
bahan tersebut, tinggi kandungan kalorinya, direndam dalam lemak dan tinggi
gula serta garam. Makanan tersebut kekurangan serat dan kebanyakan vitamin
serta zat galian yang diperlukan oleh tubuh.
Beberapa jenis vitamin B yang
digunakan dalam proses detoksifikasi menjadi berkurangan. Pelbagai jenis
vitamin yang bersifat antioksida seperti vitamin A, C, E dan mineral seperti
Zink juga akan berkurangan. Oleh itu, dalam hidangan itu, kekurangannya ialah
keseimbangan zat makanan yang diperlukan bagi setiap menu untuk pemakanan
yang lebih sempurna.
Apabila sesuatu makanan
dikategorikan sebagai tinggi kalori bermakna kita akan cenderung untuk
mengambil kalori yang lebih tinggi daripada yang diperlukan oleh badan
apabila kita mengambil makanan bergoreng tersebut. Tidak salah untuk kita
mengambilnya, tetapi memakan secara berterusan akan menimbulkan akibat yang
dapat merosak kesihatan jasmani seseorang. Jika dilihat kepada piramid
makanan yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, minyak dan lemak
merupakan unsur makanan yang perlu diambil paling sedikit berbanding kategori
makanan yang lain kerana ia berada di puncak piramid makanan tersebut.
Pada hari ini, minyak sayur-
sayuran banyak digunakan di rumah, kedai atau restoran sebagai minyak untuk
menggoreng makanan seperti minyak sawit dan juga kelapa. Terdapat juga
sesetengah pengguna, menggoreng makanan menggunakan minyak poli tidak tepu
yang kaya dengan omega 3 dan omega 6 seperti minyak bunga matahari, minyak
jagung dan minyak safflower. Minyak tersebut dikatakan mampu menyeimbangkan
paras LDL (kolesterol jahat) dan HDL (kolesterol baik) di dalam badan kita.
Namun, apa yang ingin ditekankan disini ialah penggunaan minyak masak yang
banyak dan berterusan akan mengakibatkan masalah kesihatan.
Apabila minyak dipanaskan untuk
memasak atau menggoreng, ia akan membentuk sebatian lipid hidroperoksida yang
akan bertindak balas dan akan membentuk radikal bebas di dalam tubuh. Radikal
bebas ialah sejenis bahan kimia yang berupaya menyebabkan kerosakan sel
termasuklah DNA di dalam badan kita dan seterusnya boleh menyebabkan kanser.
Secara semulajadinya, radikal bebas akan disingkirkan oleh antioksidan di
dalam badan atau yang terdapat di dalam makanan. Namun, apabila penghasilan
radikal bebas terlalu cepat dan banyak, ia akan melemahkan tubuh dan
memudaratkan kesihatan. Sebab itulah, kita tidak boleh mengambil terlalu
banyak makanan yang bergoreng melebihi keperluan tubuh. Walaupun minyak masak
juga diperkaya dengan bahan antioksidan secara semulajadi seperti vitamin E
dan bioflavonoid, ia akan teroksida dan berubah sifatnya kepada lipid
hidroperoksida apabila dipanaskan.
Apabila kita menggunakan minyak
yang sama untuk menggoreng berulang kali, minyak tersebut akan berubah warna
menjadi kehitaman. Sebenarnya para suri rumah atau penyedia makanan
seharusnya sedar, pada tahap inilah minyak tersebut perlu dibuang dan tidak
boleh digunakan lagi. Proses penghidrogenan yang telah berlaku ke atas minyak
tersebut akan memudaratkan kesihatan. Namun, jika kita lihat, sesetengah suri
rumah atau penyedia makanan masih lagi menggunakan minyak tersebut dengan
alasan ia masih boleh digunakan dan kadangkala untuk menjimatkan penggunaan
minyak sedangkan mereka tidak mengetahui keburukan yang sedang menanti di
sebaliknya.
Dalam penyediaan seperti ayam
goreng, pisang goreng dan kentang goreng, minyak yang penuh pada suhu yang
agak tinggi diperlukan. Ia akan menyebabkan minyak masak akan bertukar kepada
bahan yang dikenali sebagaipolycyclic aromatic hydrocarbons (PAH).
Ia dikenalpasti sebagai bahan penyebab pembentukan kanser. Pengambilan
makanan bergoreng secara berterusan juga boleh mengakibat kerosakan fungsi
hati yang menjalankan tugas detoksifikasi dalam badan kita. Sebab itulah kita
perlu berhati-hati dalam penggunaan minyak dan pengambilan makanan bergoreng
kerana kemudaratan itu mungkin lewat tiba atau datang secara tiba- tiba tanpa
dipinta.
Pengambilan makanan bergoreng
secara berpanjangan, akan mengundang mudarat tanpa kita sedari. Banyak
penyakit yang berlaku pada hari ini, tiba- tiba terus dikategorikan sebagai
kronik atau tahap yang bahaya oleh pakar perubatan. Ini kerana, pemusnahan
sel- sel badan juga berlaku secara perlahan tanpa disedari oleh tuan punya
badan. Pelbagai penyakit alahan juga sering timbul pada hari ini yang
kadangkala kita sendiri tidak tahu apakah punca yang sebenarnya. Oleh itu,
seharusnya kita mengambil berat tentang pemakanan dan mempertimbangkan dengan
tindakan yang terbaik. Bukannya mencari penyebab untuk menempah penyakit yang
akhirnya mengundang maut. Barangkali, ada sesetengah daripada kita masih
merasai kesihatan dan suka makan makanan bergoreng, maka hargailah nikmat
tersebut dengan makan secara berpada- pada serta mengambil langkah- langkah
tertentu. Ia termasuklah mengambil makanan yang kaya dengan antioksidan
seperti sayur- sayuran dan buah- buahan kerana mencegah itu lebih baik
daripada berubat.
Walaupun makanan yang bergoreng
adalah lebih lazat, tetapi kandungan yang tersembunyi di dalamnya cukup untuk
mengundang kepada penyakit yang tidak diingini jika kita mengambilnya secara
keterlaluan. Justeru, pendekatan yang dianjurkan oleh Islam yang menggalakkan
bersederhana (wasatiah) walaupun dalam bab pemakanan perlu diambil kira. Ini
kerana, terlalu banyak mengambil makanan yang melebihi keperluan kita juga
boleh menyebabkan masalah kesihatan dan kurang mengambil makanan juga
menampilkan kesan yang buruk. Secara tuntasnya, kita sebagai pengguna
sepatutnya mampu serta bijak dalam memilih makanan yang terbaik untuk diri
kita serta mengutamakan sumber halal agar kesihatan rohani kita juga tetap
terjamin.
|
Pages
▼