Awas! Berhati-Hati Sebelum Minum Air Tin


Rasanya ramai yang suka meminum minuman dalam tin ni tak kiralah air gas ke tak tak bergas dan sebagainya. Memang sedap dan meyelerakan tapi ramai tak tahu risiko yang menimpa jika suka minum air tin tanpa menggunakan straw/cawan/gelas dan sebagainya. Ikuti kisah di bawah ini..

Pada Hari Minggu yang lalu nak dijadikan cerita terdapat satu Keluarga keluar bersiar-siar dengan membawa beberapa minuman tin
Dan apa yang memeranjatkan, pada hari Isnin, dua anggota keluarga tersebut dimasukkan ke hospital dan ditempatkan di ‘Bilik Intensive Care Unit.’
Dia meninggal pada hari Rabu. Hasil autopsi menyimpulkan ia terkena Leptospirosis (sejenis virus). Virus ini terlekat pada tin minuman yang diminumnya, tanpa menggunakan gelas/cawan/straw. Hasil ujikaji menunjukkan tin tersebut telah terkena (dijangkiti) urin tikus yang sudah mengering yang mengandung leptospira.
kita dinasihatkan agar membilas secara rata bahagian atas semua tin minuman sebelum meminumnya. Kebiasaanya tin² minuman ini disimpan dalam gudang dan terus dihantarkan ke kedai² runcit, tanpa dibersihkan.
Sebuah penelitian menunjukkan bahawa bahagian atas semua minuman tin lebih tercemar jika dibandingkan dengan tandas awam (penuh kuman dan bakteria.)
Jadi, bersihkan tin minuman terlebih dahulu dengan air sebelum memasukkannya ke mulut untuk menghindari segala jenis kecelakaan.