TEKNIK URUTAN BAYI

bayi, baby, comel, fakta, menarik, bersalin, air, beranak, tersedak, susu, teknik, urutan, urut

Assalamualaikum dan selamat petang kepada semua. Hari ini kami akan memberitahu tentang teknik urutan bayi. Sebenarnya tengah prepare nak jadi parents yang baik. Ahaks! 

Sedang aku dan wife aku berjalan-jalan dalam shopping mall tadi, ada la satu hamba Allah ni yang memberikan brochure kepada wife aku. Company dia sedang membuat promosi barangan bayi. 

Aku sangat tertarik kepada satu benda, tapi bukan kepada benda yang dia promote tetapi kepada risalah yang tak diberi kepada kami. 

Kenapa tak bagi pada kami? Sebab belum ada anak! WTH! 
Kena ada anak baru nak bagi ke? Menyampah aku dengan hamba Allah tadi tu

Tak kisah la tu, berbalik kepada benda yang aku nak cerita.aku ada scan dan upload beberapa gambar tentang risalah yang aku dapat tadi. Korang semua pernah dengar yang bayi berasa sangat selesa apabila diurut oleh ibu atau bapanya?? 


Haa...Berikut Teknik urutan yang sesuai untuk si Manja anda =)
Selamat mencuba.

bayi, baby, comel, fakta, menarik, bersalin, air, beranak, tersedak, susu, teknik, urutan, urutJuga disertakan gambar Johnson&Johnson bagi memudahkan para ibu bapa membuat urutan bayi


Kengkawan semua kena cuba.

Belum ada anak pun tak pe, buat pada orang tersayang and gerenti diorang suka and selesa. 
bayi, baby, comel, fakta, menarik, bersalin, air, beranak, tersedak, susu, teknik, urutan, urut
1. Muka

Membuat urutan secara bulatan kecil pada kulit kepala. Urutan ini juga boleh dilakukan ketika mandi dan memakai syampu. Usap dahi, keliling mata dan kening. Urut pipi dan usap secara melintang dari tulang pipi ke telinga. Urut secara bulatan di bawah dagu, keliling telinga dan tengkuk. Urut perlahan-lahan dengan memberi sedikit tekanan. Cara ini akan membuatkan bayi berasa lebih selesa.bayi, baby, comel, fakta, menarik, bersalin, air, beranak, tersedak, susu, teknik, urutan, urut2. Dada dan bahu

Urut dengan menggunakan tapak tangan. Urut ke arah keluar (melintang) dari tengah dada menghala ke atas sehingga ke bahu dan turun ke tulang rusuk.


Urut bahu menggunakan tapak tangan dan akhiri dengan satu usapan panjang dari bahu ke kaki.bayi, baby, comel, fakta, menarik, bersalin, air, beranak, tersedak, susu, teknik, urutan, urut3. Tangan
Ulang proses sama seperti mengurut kaki.
bayi, baby, comel, fakta, menarik, bersalin, air, beranak, tersedak, susu, teknik, urutan, urut

4. Kaki 


Urut menghala menjauhi jantung dengan usapan bentuk C.
Urutan bermula di buku lali, bergerak ke paha dan balik ke buku lali. Bengkok dan luruskan kaki bayi serta buat pergerakan seperti mengayuh dan lakukannya secara pelahan-lahan. Buat latihan jari dengan membengkok dan meluruskan setiap jari supaya semua sendi digerakkan. Tolak sedikit jari ke belakang perlahan-lahan.
bayi, baby, comel, fakta, menarik, bersalin, air, beranak, tersedak, susu, teknik, urutan, urut


5. Perut 

Pijatan I LOVE U. Gunakan dua tau tiga jari, yang membentuk I-L-U daripada arah bayi. Bila dari posisi kita membentuk I-L-U terbalik.
Urut kiri bayi dari bawah ke atas (huruf I). Urut melintang dari kanan bayi ke kiri bayi,kemudian turun ke bawah (huruf L).Urut dari kanan bawah bayi, naik ke kanan atas bayi, melengkung membentuk U dan turun lagi ke kiri bayi.
Semua gerakan berakhir di perut kiri bayi.


bayi, baby, comel, fakta, menarik, bersalin, air, beranak, tersedak, susu, teknik, urutan, urut


6. Belakang badan

Anda perlu tiarapkan bayi anda. Gunakan minyak dan urut belakang badan dari atas tulang belakang hingga ke pangkal punggung menggunakan kedua-dua tangan. Buat urutan secara bulatan dari bahu, turun ke badan-punggung, paha dan kaki.bayi, baby, comel, fakta, menarik, bersalin, air, beranak, tersedak, susu, teknik, urutan, urut


Urutan ini mengambil masa antara 20 hingga 30 minit dan bayi akan lebih tenang serta segar apabila diurut.

Entri menarik lain: