Risiko bertindik di tempat sulitTak hanya di telinga, menindik badan sudah menjadi hal yang umum masa ini. Walaupun menindik badan relatif aman, tindakan ini sebenarnya boleh menyebabkan komplikasi kesihatan. Ini kesan tindikan di beberapa bahagian tubuh yang sering muncul.

Komplikasi berbeza bergantung pada bahagian badan yang ditindik, bahan yang digunakan, pengalaman pengamal yang menindik, kebersihan alat dan rawatan setelah ditindik.Dalam salah satu kajian mengenai tindik badan, para penyelidik dari Northwestern University mendapati bahawa sekitar 20 peratus dari tindikan menyebabkan jangkitan.

Jangkitan merupakan komplikasi yang paling biasa, diikuti oleh alergi, perdarahan, jaringan parut dan gangguan semasa menjalani prosedur perubatan, seperti ronsen dan USG."Kerana tindikan semakin popular, para petugas penjagaan kesihatan harus makin akrab dengan cara melepas perhiasan dalam situasi kecemasan, serta memahami komplikasi dan risiko kesihatannya," kata penyelidik, Jaimee Holbrook, MD, pakar dermatologi di Northwestern University


Beberapa gangguan yang dialami berdasarkan tempat tindikan adalah:


1. Tindikan di bahagian mulut atau lidah boleh menyebabkan kesulitan bercakap dan makan, pengeluaran air liur yang berlebihan dan gangguan pada gigi.

Tindikan di mulut dan hidung boleh tersedut bahkan masuk ke dalam badan sehingga memerlukan operasi untuk mengambil tindikan.

2. Tindikan di puting dapat mengoyakkan kulit. Gangguan galaktorea atau air susu yang mengalir tiba-tiba dari payudara juga boleh disebabkan oleh menindik puting.Wanita yang sedang hamil atau menyusui dan mempunyai tindik atau ingin ditindik sebaiknya menyedari komplikasi langka yang dapat mempengaruhi dirinya sendiri atau anaknya.


3. Tindik pusat, menindik bahagian tubuh ini sangat memungkinkan terjadinya jangkitan kerana iritasi dari pakaian ketat yang digunakan. Hal ini kerana kulit pusat merupakan bahagian yang sangat sensitif.


4. Tindikan di kelamin boleh menyebabkan kemandulan kerana jangkitan, mengahalangi jalannya air seni, hingga menyebabkan parut.Pada lelaki, priapism atau rasa sakit ketika ereksi boleh terjadi akibat tindikan di kelamin.


5. Tindik alis, menindik bahagian tubuh ini sangat berisiko jika tidak dilakukan di tempat yang tepat. Tindik harus dilakukan pada sudut 40 darjah dari sudut luar mata. Jika tempatnya tidak tepat maka berisiko mengalami kerosakan saraf, kerana bahagian tersebut mengandungi 3 saraf supra orbital besar.


6. Tindik telinga bahagian atas, menindik bahagian telinga tersebut lebih berbahaya kerana terdapat tulang rawan disepanjang tepi telinga. Jika berlaku jangkitan di bahagian tulang rawan tersebut akan lebih sukar untuk diubati dan boleh mencetuskan kecacatan pada telinga.


Banyak kajian yang menyimpulkan bahawa tindik badan boleh dijadikan sebagai penanda buku perilaku yang berbahaya, gejala gangguan psikologi dan ciri keperibadian anti sosial.


Untuk mengelakkan komplikasi, pencegahan adalah kuncinya. Orang yang ingin badannya ditindik sebaiknya mahal riwayat perubatannya disebut dengan lengkap untuk mengetahui keadaan yang boleh menyebabkan komplikasi. Selain itu, memilih penindik badan yang memenuhi syarat juga perlu untuk meminimumkan risiko.

Entri menarik lain: