BMW-Motosikal Terbang Pertama Dunia

 BMW-Motosikal Terbang Pertama Dunia


Asalamualaikum dan selamat petang. Hari ini aku jenjalan dalam website orang putih (kelas weh!!) Terasa macam ada kat London gitu! huhu. So apa yang aku cari adalah tentang gadget terbaru..kot-kot la ada yang baru (Dalam malaysia selalynya lambat keluar gadget,so kena cari kat orang putih ni)

Benda yang aku cari lain, tapi aku jumpa benda yang lagi menarik! FLYING MOTORCYCLE! How cool is that! (belum balik dari london..) 

Ini adalah artikle yang telah aku alih bahasa menggunakan khidmat dari Tan Sri Google. Kalau ada yang salah lagi, korang try la fahamkan sendiri.


Seorang bekas juruterbang helikopter, Chris Malloy telah berjaya mencipta sebuah motosikal terbang yang pertama di dunia di dalam garaj miliknya. Chris Malloy yang berumur 32 tahun berjaya mencipta motosikal seberat 270 kilogram itu dengan menggunakan bingkai udara carbon-fiber dan sebuah enjin kereta BMW.

BMW-Motosikal Terbang Pertama Dunia

Motosikal terbang itu yang mengambil masa selama dua setengah tahun untuk dicipta boleh diterbangkan pada ketinggian 3,048 meter dan mampu bergerak pada kelajuan 160.93 kilometer sejam. Satu tangki minyak petrol penuh akan membolehkan motosikal terbang itu bergerak sejauh 148.05 kilometer selama 45 minit manakala ia mungkin dijual pada harga lebih AS$71,809 (RM218,981) sebuah.
 BMW-Motosikal Terbang Pertama Dunia
Chris Malloy enggan mendedahkan jumlah kos sebenar untuk menghasilkan motosikal itu tetapi dia menyatakan dia membelanja besar iaitu sebanyak AS$223.51 (RM681.03) seminggu.
Chris Malloy berkata lagi, prinsip asas motosikal terbang itu ialah dia bergerak sama seperti sebuah helikopter Chinook dan sebuah motosikal biasa. Setakat ini, tali diikat pada motosikal terbang itu dibuat semasa ujian dilakukan bagi mengelak ia terbang terlalu tinggi dan boleh membahayakan keselamatan kerana masih dalam prototype.
 BMW-Motosikal Terbang Pertama Dunia
Memang satu rekaan yang harus diberikan pujian..mungkin ni cara untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas satu masa nanti..Cuma harganya sahaja yang menghalang..hehe Kalau ada 200k, boleh beli sebijik..